Από τον ΑΛΚΗ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗ, MD, PhD, Χειρουργό Ορθοπαιδικό – Αθλητίατρο
Κακώσεις γόνατος
Οι κακώσεις γόνατος είναι από τις πιο συνηθισμένες κακώσεις που ένας άνθρωπος θα αντιμετωπίσει. Όλοι μας κάποια στιγμή στη ζωή μας ακόμη και αν δεν αθλούμαστε, θα νιώσουμε κάποιο πόνο στην περιοχή του γόνατος που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες.
Οι κακώσεις γόνατος μπορούν να διακριθούν με μια απλουστευμένη ταξινόμηση στις οξείες ή αιφνίδιες και στις χρόνιες κακώσεις.
Οξείες κακώσεις γόνατος
Συμβαίνουν αιφνιδίως μετά από τραυματισμό από άμεση πλήξη ή στροφική απότομη κίνηση του γόνατος. Πολύ συχνά προέρχονται μετά από αθλητικές δραστηριότητες. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πόνος, ο περιορισμός της κίνησης, το ύδραρθρο (υγρό στο γόνατο), και η εμφάνιση τους εξαρτάται από τον μηχανισμό κάκωσης και το βαθμό βίας που ασκήθηκε.
Οι πιο συχνές οξείες κακώσεις είναι:
Ρήξη του πρόσθιου ή οπίσθιου (σπανιότερα) χιαστού. Είναι πολύ συχνές σε αθλήματα επαφής και συνδέονται με αλλαγή κατεύθυνσης ή άσκηση βίας στο γόνατο.
Ρήξη του έσω / έξω μηνίσκου. Είναι αποτέλεσμα συνήθως βίας που ασκείται μετά από άμεση κάθετη ή στροφική απότομη κίνηση.
Εξάρθρημα επιγονατίδας. Συμβαίνει όταν η επιγονατίδα φύγει από τη θέση της μερικώς ή ολικώς.
Εκχύμωση (μελανιά) γόνατος. Προέρχεται από άμεσο χτύπημα του γόνατος (σε αντικείμενο ή αντίπαλο) και προκαλεί τοπικά εκχύμωση και ευαισθησία στην ψηλάφηση.
Ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου. Είναι ρήξη στο σύνδεσμο της έσω επιφανείας γόνατος που μπορεί να προκληθεί μετά από στροφική κίνηση ή άμεση πλήξη. Υπάρχει πόνος και πρήξιμο κατά μήκος της έσω επιφανείας του γόνατος.
Ρήξη έσω πλάγιου συνδέσμου
Χρόνιες παθήσεις γόνατος
Εμφανίζονται αρχικά με μικρές ενοχλήσεις και σταδικά υπάρχει αύξηση του πόνου ή και του οιδήματος. Τις περισσότερες φορές ο αθλητής μπορεί να συνεχίσει να προπονείται και να συμμετέχει σε δραστηριότητες, σταδιακά όμως οι ενοχλήσεις αυξάνονται και δεν του επιτρέπουν να αθλείται ή τον ενοχλούν και στην καθημερινότητα. Μπορούν να εμφανιστούν στον καθένα μετά από υπερβολική κατάπονηση. Οι πιο συνήθεις είναι:
Σύνδρομο προστριβής λαγονοκνημιαίας ταινίας. Προκαλεί ένα σταδιακά αυξανόμενο πόνο στην έξω επιφάνεια του γόνατος λόγω της προστριβής του τένοντα της λαγονοκνημιαίας ταινίας (ενός μυ που ξεκινά από τη λεκάνη και καταλήγει στο γόνατο). Ο πόνος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του τρεξίματος, επιδεινώνεται και αρκετές φορές αναγκάζει τον δρομέα να σταματήσει. Μετά από ξεκούραση, ο πόνος υποχωρεί και εμφανίζεται ξανά όταν ο αθλητής επιχειρήσει να ξανατρέξει.
Οστεοαρθρίτιδα. Προκαλεί ένα βύθιο πόνο με αίσθηση δυκαμψίας του γόνατος συνήθως το πρωί και επιδείνωση μετά από άσκηση.
Σύνδρομο προστριβής λαγοκνημιαίας ταινίας
Πρόσθιος πόνος γόνατος
Είναι ένας γενικός ιατρικός όρος που περιγράφει ενοχλήσεις που εμφανίζονται στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και οφείλονται σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως:
Τενοντίτιδα επιγονατιδικού τένοντα ή τενοντοπάθεια με κυρίαρχο σύμπτωμα τον πόνο στον κάτω πόλο της επιγονατίδας και την έντονη ευαισθησία στην πίεση του τένοντα. Ο πόνος επιδεινώνεται όταν συσπάται ο τετρακέφαλος, όταν κάνουμε άλμα ή όταν προσπαθούμε να επιταχύνουμε στο τρέξιμο. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί στα αρχικά στάδια πριν γίνει χρόνια κατάσταση.
Σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου γνωστό και ως σύνδρομο του δρομέα που είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τον πόνο που προκαλείται από την τριβή της επιγονατίδος στο μηρό κατά τη διάρκεια της κίνησής της.
Χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας. Οφείλεται στην βλάβη του χόνδρου της επιγονατίδας και πολύ συχνά ο πόνος χειροτερεύει μετά από πολύωρη καθιστική θέση (οδήγηση, θέατρο) και σε σκάλες. Ο πόνος συνοδεύεται με αίσθηση κριγμού και αίσθηση «κλικ» στο γόνατο.
Το γόνατο της «νοικοκυράς» ή και άλλων επαγγελμάτων που απαιτούν εργασία με συνεχές γόνατισμα (π.χ υδραυλικός, μαραγκός), οφείλεται σε φλεγμονή του υπερεπιγονατιδικού υμένα που υπάρχει φυσιολογικά μέσα στο γόνατο. Προκαλείται μετά από συνεχή πιέση στην περιοχή και μπορεί να εμφανιστεί με έντονο πόνο, θερμή και επώδυνη επιγονατίδα.
Τενοντίτιδα τετρακεφάλου. Οφείλεται σε πόνο και φλεγμονή του τετρακεφάλου στην κατάφυση του στην επιγονατίδα κυρίως στη σύσπαση του μυός και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρη ατροφία και εκφύλιση του μυός.
Αντιμετώπιση κακώσεων γόνατος
Σε όλες τις περιπτώσεις η αρχική αντιμετώπιση περιλαμβάνει διακοπή ή τροποποίηση των αθλητικών δραστηριοτήτων, ξεκούραση, παγοθεραπεία, περίδεση σε περίπτωση ύδραρθρου. Στις οξείες παθήσεις θα πρέπει το γόνατο να εξεταστεί από ειδικευμένο Ορθοπαιδικό, κλινικά και απεικονιστικά και να ληθεί απόφαση για χειρουργική ή συντηρητική αντιμετώπιση.
Στις χρόνιες παθήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες οφείλονται σε σύνδρομα καταπόνησης και υπέρχρησης, εκτός από την αρχική αντιμετώπιση, μπορεί να απαιτηθεί η χρήση παυσιπόνων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, φυσικοθεραπείες και ειδικό ασκησιολόγιο για ενδυνάμωση σύμφωνα με τις οδηγίες του Ορθοπαιδικού σας.
Η χρήση της συσκευής ActiPatch® για τον πόνο στο γόνατο προσφέρει σημαντικά οφέλη σε όλες τις παραπάνω παθήσεις. Η λειτουργία της βασίζεται στην τοπική εφαρμογή ηλεκτρομαγνητικών πεδίων συγκεκριμένης έντασης χωρίς καμία παρενέργεια, ενώ το μέγεθός της επιτρέπει την χρήση της από τον ασθενή ακόμη και 24 ώρες στο σπίτι ή στην εργασία του. Η διέλευση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στους ιστούς επιτρέπει την καλύτερη αιμάτωση και οξυγόνωσή τους και με αυτό τον τρόπο την απομάκρυνση όλων των ουσιών φλεγμονής και την μετανάστευση ευοδωτικών ουσιών όπως αυξητικοί παράγοντες που βοηθούν στην επιτάχυνση της επούλωσης.
Στις μεν οξείες παθήσεις το ActiPatch® για τον πόνο στο γόνατο έχει σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση του πόνου και του οιδήματος, στις δε χρόνιες παθήσεις συμβάλει επικουρικά και στην αμεσότερη οριστική θεραπεία τους. Η κλινική εμπειρία έχει δείξει ότι το ActiPatch® για τον πόνο στο γόνατο όχι μόνο μειώνει σημαντικά το χρόνο θεραπείας αλλά επίσης μειώνει αισθητά την ανάγκη χρήσης αντιφλεγμονοδών φαρμάκων με όποιες παρενέργειες αυτά έχουν, ενώ είναι συμβατή και με όλες τις μορφές θεραπείας που ο ασθενής θα επιλέξει.
Άλκης Καλλιακμάνης, MD, PhD, Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Αθλητίατρος
Μαρασλή 3, Κολωνάκι | 6974002828 | alkkal@outlook.com